زمانی که با مشورت پزشک از بیخطر بودن خالهای خود مطلع شدید میتوانید برای برداشتن آنها با یکی از روشهای زیر اقدام کنید. روشهای برداشتن خالها با توجه به انواع خالهایی که وجود دارد متفاوت است. بسته به نوع خال و نیز مزایا و عوارض روشهای مختلف درمانی، یکی از آنها را میتوانید انتخاب کنید.
جراحی خالها
اولین روشی که برای برداشتن انواع خال به کار رفت جراحی بود. البته این روش بیشتر برای خالهای بزرگ و گوشتی کاربرد دارد. در روش جراحی، خال به اضافه ناحیه پوست زیر آن برداشته میشود تا احتمال بازگشت خال کاهش یابد. در روش جراحی ممکن است جای زخم باقی بماند و به بخیه هم نیاز است.
بعضی خال ها نیاز به برش و بخیه دارند. زیرا سلول های آن ناحیه با گذر زمان رشد میکنند و دوباره خال دیگری را تشکیل میدهند. به همین علت خال با بخشی از پوست بریده شده و در نهایت بخیه زده میشود. جای بخیه بسیار کوچک بوده و بعد از مدتی برطرف خواهد شد. این کار پس از بی حسی ناحیه بوسیله چاقوی جراحی انجام میشود.
برداشتن خال با کمک لیزر
در روش لیزر، خال با کمک لیزر برداشته میشود. در روش برداشتن خال با کمک لیزر کاملا میتوان عمق و سطح خال را مشخص کرد و درمان را به گونهای انجام داد که احتمال بازگشت خال وجود نداشته باشد. انواع خالها را میتوان با کمک لیزر برداشت.
در این روش یک داروی بی حسی سطحی در ناحیه، تزریق شده تا ناحیه بیحس شود و سپس نور لیزر را مستقیماً به خال میتابانند تا آن را گرم کرده و بترکاند. این روش بدون درد است و خطر ایجاد جای زخم در آن کم میباشد. این روش برای خالهایی که شکلی غیرمعمول دارند پیشنهاد نمیشود.
برداشتن خال با لیزر عوارض جانبی آنچنانی ای ندارد و معمولا قرمزی و تیرگی بعد از لیزر کردن بر روی پوست باقی میماند که آن هم در گذر زمان رفع میشود. در صورت نیاز پزشک متخصص دارو هایی برای کاهش این التهاب و تیرگی پوست تجویز می کند.
هزینه برداشتن خال با لیزر بسته به تعداد و نوع خال متفاوت است. معمولا افراد بعد از 1 جلسه از درمان نتیجه گرفته و نیازی به جلسات بعدی نیست. علاوه بر این، با توجه به موقعیت خال، گاه نیاز به دقت بالایی است. چرا که هیچکس به اثر باقی مانده ناشی از برداشتن خال علاقه ای ندارد.
نکاتی که فرد باید حتما پس از لیزردرمانی رعایت کند عبارتند از:
- از مواد آرایشی و بهداشتی (تا 4 الی 10 روز)اسفاده نشود
- اجتناب از رسیدن آب به محل تحت درمان (تا ۲۴ ساعت)
- مرطوب نگهداشتن پوست با مرطوب کننده تجویزی
- اجتناب از تابش مستقیم نور خورشید به محل تحت درمان (تا ۱ هفته)
- دستکاری نکردن محل تحت درمان به منظور کاهش خطر به جای ماندن اثر خال
- اجتناب از مصرف کرمهای لایهبردار و پماد هیدروکینون در محل تحت درمان (تا 48 ساعت)
برداشتن خال با کرایو
در این روش با استفاده از سرما ناحیه دارای خال دچار خون مردگی و مرگ میشود و سلولهای آن میمیرند و به مرور حذف میشوند. سرما رسانی با کمک گاز نیتروژن اکسید انجام میشود. این روش متاسفانه همیشه جوابگو نیست و ممکن است در محل درمان ناحیه پوستی کمرنگ تر یا پررنگ تر از دیگر نواحی شود.
برداشتن خال با کوتر
در این روش محل خال با کمک حرارت سوزانده میشود. در نتیجه مویرگهایی که وظیفه غذا رسانی به ناحیه پوستی دارای خال را به عهده داشته اند، سوزانده شده و میمیرند و ناحیه دارای خال هم به مرور حذف میشود. البته این روش تقریبا منسوخ شده چون احتمال بازگشت خال و یا تیره شدن ناحیه درمان وجود دارد.
برداشتن انواع خال با کمک امواج مایکروویو یا روش RF
در این روش امواج رادیویی به خال ها تابیده میشود. خالها کم کم کمرنگ می شوند و پس از چند هفته محو میشوند.
خال برداری با روش فریز کردن
خال هایی که احتمال سرطانی شدن را ندارند و ریشه ی عمیقی هم در پوست نداشته باشند؛ میتوان با روش فریز کردن برداشت. روش فریز کردن با نیتروژن مایع انجام میشود. گاهی برداشت خال به این روش یک اسکار کوچک بر جای خواهد گذاشت.
بهترین فصل برای برداشتن خال
فصل مناسب برای برداشتن خال به روش درمان بستگی دارد، برای مثال روش جراحی را میتوان در تمام فصول سال انجام داد اما توصیه میشود برداشتن خال به کمک لیزر در فصول پاییز و زمستان که تابش نور خورشید مستقیم نیست انجام شود؛ زیرا قرار گرفتن در معرض نور خورشید پس از لیزر ممکن است عوارضی را برای بیماران به همراه داشته باشد.
عود مجدد خال
عود مجدد یا بازگشت خال بستگی به عمق آن دارد؛ در واقع احتمال عود مجدد خالهای عمیق بیش از خالهای سطحی است به همین دلیل است که پزشکان برای جلوگیری از عود مجدد خالهای عمیق روش جراحی را توصیه میکنند؛ زیرا طی جراحی میتوان کمی نواحی اطراف خال را برداشت و مانع بروز مجدد آن شد.
سن مناسب برداشتن خال
زمانیکه برداشتن خال جنبه زیبایی داشته باشد هیچ محدودیت سنی برای انجام آن وجود ندارد و افراد میتوانند در تمام سنین برای افزایش زیبایی اقدام به برداشتن خال کنند، اما اگر برداشتن خال جنبه طبی داشته باشد افراد به محض مشاهده هر گونه تغییر باید به پزشک مراجعه و در صورت نیاز نسبت به برداشتن خال اقدام کنند اما اگر خال دستخوش تغییر نشد به افراد توصیه میشود برای برداشتن خالهای عمیق یا گوشتی تا پایان 30 سالگی تأمل کنند.
عوارض برداشتن خال چیست؟
لیزر درمانی به عنوان یکی از روشهای ایمن و موثر برای رفع خال شناخته میشود. خطرات این روش بیشتر برای افرادی است که بدون توجه به نوع خال خود اقدام به لیزر درمانی آن میکنند. این روش برای خالهای سرطانی بههیچعنوان مناسب نیست.
دلیل این موضوع تخریب خال با امواج لیزری و انتشار آن به سایر بخشهای بدن است. به همین دلیل باید قبل از هر اقدامی بررسی دقیقی در رابطه با نوع خال انجام شود.
۱. قرمزی جای خال :
معمولا بعد از جراحی و یا لیزر خال یک قرمزی در محل برداشت خال ایجاد میشود که طی چند روز تا چند هفته خود بخود از بین میرود .
۲. تیرگی جای خال:
در بعضی پوستها مخصوصا پوستهای سبز امکان دارد جای خال کمی تیره تر شود، که آن هم طی چند هفته تا چند ماه به مرور از بین میرود.
مراقبت های بعد از برداشتن خال
پس از برداشت خال باید یک پماد ژله ای ژلاتینی را مرتبا به محل آسیب دیده بزنید و پوست اطراف را حداقل دو مرتبه در روز تمیز کنید و هر دفعه از یک بانداژ تازه برای آن استفاده کنید. اگر برداشتن خال نیاز به بخیه داشته باشد، باید حدود ۴ تا ۱۲ روز برای از بین بردن جای بخیه با پزشکتان در ارتباط باشید.
بطور کلی، شما پس از خروج از مطب پزشک قادر خواهید بود به زندگی عادی خود برگردید، هرچند ممکن است در دوره بهبودی کمی خونریزی و کمی درد داشته باشید. اگرچه دوره بهبودی در اکثر روشهای برداشت خال یکسان است، اما همیشه دستورالعملهای پزشکتان را گوش دهید تا بهبودی سالم و موفقی داشته باشد.
اگر خال شما در محلی باشد که در معرض نور آفتاب قرار دارد، حتما از کرمها با SPF مناسب برای حفاظت از محل آسیب دیده استفاده کنید.
خالها یکی از شایعترین معضلات پوستی هستند که شیوههای گوناگونی برای برداشتن خال از نواحی مختلف بدن وجود دارد. توجه به نوع خال، محل قرار گرفتن آن و بدخیم و خوش خیم بودن آن میتواند در انتخاب روشهای برداشتن خال مؤثر باشد.